Torsk

Det karaktäristiska för torskfamiljen är att den har tre ryggfenor och två analfenor. Kroppen är långsträckt och huvudet relativt stort. Andra kännetecken är överbett, skäggtöm, ljus sidolinje samt de ljusa eller mörka fläckarna på rygg och sidor. Både färgen och kroppsformen kan variera. Bergstorsken är rödaktig och får sin färg av små kräftdjur i tångbältena där den lever. Torskar som lever vid sandbottnar får den typiska grågröna färgen. Torsk från Östersjön är ofta leopardmönstrad. Torsken kan väga 50 kg och bli 1,8 m lång. Vanlig storlek i våra svenska vatten är upp till 10 kg.

Torsken förekommer i salt och bräckt vatten från Bottenhavet till Nordatlanten. I Sverige är den vanlig i Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt och in i Östersjön upp till Bottenhavet.

Näringsinnehåll* per 100 g torsk ätlig del

Energiinnehåll: 315 kJ alternativt 75 kcal
Vatteninnehåll/100 g torsk: 82 g

Energigivande näringsämnen (g):

Protein: 17
Fett: 0,7
Kolhydrat: 0

Fettkvalitet (g):

Mättat fett: 0,13
Enkelomättat fett: 0,08
Fleromättat fett: 0,28
Varav
Omega-6 (n-6)** 0,02 och Omega-3 (n-3)***: 0,24
Kolesterol: 50 mg