Lax

Magnifikast är den stora laxen från Atlanten. Dock är den mest sålda laxen i Sverige odlad norsk lax. Gemensamt för alla laxarter är den lilla fettfenan på bak-kroppens ryggsida. Kännetecken är den långa spolformade kroppen med ett relativt litet huvud. I havet har laxen silverglänsande sidor med svarta prickar. Laxen kan väga upp till 45 kg och bli 150 cm lång.

Vanlig vikt i våra vatten är 3-6 kg. Laxen trivs i strömmande vatten och finns i vissa älvar och stora sjöar i Sverige. I Vänern finns en naturlig insjöstam av lax. I samband med leken på hösten gräver laxen ner rommen i bot-tengruset.

Ynglen kläcks på våren i sötvatten och lever där i 2-4 år. När de sedan vandrar ut i havet, till Östersjön eller Atlanten, kallas de smolt. I havet stannar fisken ytterligare 1-4 år och hinner växa till sig ordentligt. Den kallas nu blanklax och vandrar sommartid hemåt mot älvarna igen. Den goda smaken, det höga näringsvärdet och de stora variationsmöjligheterna vid tillagningen gör laxen till en mycket uppskattad matfisk.

Bästa säsong är sommar och höst. Laxen är kanske vår mest eftertraktade sportfisk på spö, medan yrkesfisket främst använder garn, krok och fasta redskap. Odlad lax har ökat på senare år och därmed blir laxen tillgänglig året om.

Näringsinnehåll* per 100 g lax ätlig del

Energiinnehåll: 757 kJ alternativt 181 kcal
Vatteninnehåll/100 g lax: 68 g

Energigivande näringsämnen (g):    

Protein: 18,4
Fett: 12
Kolhydrat: 0

Fettkvalitet (g):

Mättat fett: 2,6
Enkelomättat fett: 5
Fleromättat fett: 3,28
Varav
Omega-6 (n-6)** 0,52 och Omega-3 (n-3)***: 2,25
Kolesterol: 70 mg