Räka Nordhavs

Nordhavsräkan är i levande tillstånd blekrosa och transparent. Kokt får den en markerad, jämn röd färg och ju större djup räkan levt på, desto djupare röd färg. Kännetecken är de långa antennerna och det kraftiga pannhornet. Räkan kan bli 185 mm lång.

Nordhavsräkan förekommer i Nordsjön, Skagerrak, och Kattegatt. Nordhavsräkan är en hermafrodit. Det innebär att den som liten fungerar som hanne för att efter ca 2,5 år byta kön och övergå till att vara hona, vilket den sedan fortsätter att vara under resten av livet. Räkorna parar sig på hösten och lägger i våra svenska vatten ut sin rom under buken under oktober-november. Rommen kläcks under mars-april och larverna simmar fritt. Den utlekta honan äter nu för att bygga upp ny rom. Rommen läggs under huvudskölden och kallas för "huvudrom". Hos den kokta räkan ser den ut som en orange klump i huvudet. Utlekta honräkor är ofta svarta under huvudskölden eftersom frånvaron av rom gör att mage och tarm, som ligger under huvudskölden, syns tydligt. Har räkan då ätit mörka plankton kommer detta att synas mycket tydligt. Räkan fiskas med trål och bästa säsong är höst, vinter och vår.

Näringsinnehåll* per 100 g räkor ätlig del

Energiinnehåll: 351 kJ alternativt 84 kcal
Vatteninnehåll/100 g räkor: 79 g

Energigivande näringsämnen (g):

Protein: 18,1
Fett: 0,8
Kolhydrat: 0,8

Fettkvalitet (g):

Mättat fett: 0,1
Enkelomättat fett: 0,2
Fleromättat fett: 0,26
Varav
Omega-6 (n-6)** 0,02 och Omega-3 (n-3)***: 0,23
Kolesterol: 152 mg